U mnie ta sałatka gościła na sylwestrowym stole i wyglądała imponująco, więc polecam ją na tego typu imprezy domowe. Jest nie tylko smaczna ale i stanowi wspaniałą dekorację stołu.
Składniki:
Składniki:
200 g sera camembert
pół opakowania miksu sałat
10 pomidorków cherry
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
2 ostre papryczki konserwowe pepperoni
Składniki na panierkę:
1 jajko
3 łyżki mąki
po ok. 100 g orzeszków pistacjowych i migdałów
Sałatka z serem camembert w pistacjowo - migdałowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy panierkę.
Do malaksera wrzucamy pistacje i migdały i rozdrabniamy do konsystencji bułki tartej.
2.Ser kroimy na 12 trójkącików.
3.W głębokim rondlu rozgrzewamy olej (musi być go dość dużo, tak, żeby zakrył nam ser).
Przygotowujemy naczynie żaroodporne, piekarnik nagrzewamy do 80 stopni.
Trójkąty sera obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i panierce orzechowej.
Smażymy ok. 20 sekund, tylko do momentu zarumienienia się panierki, a następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego i wkładamy na kilka minut do piekarnika (ja podpiekałam ok. 10 minut).
Tak przygotowany ser odstawiamy do ostudzenia.
4.Do miski wsypujemy sałaty, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki, plasterki papryczek i porwaną na kawałki szynkę szwarcwaldzką. Dokładamy ser i delikatnie mieszamy.
5.Jogurt mieszamy z majonezem (jeśli chcemy lżejszą sałatkę, możemy użyć samego jogurtu), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i pieprzymy do smaku.
Sałatkę polewamy delikatnie sosem przed samym podaniem lub sos podajemy osobno i bezpośrednio na talerzu sobie go dodajemy.
Komentarze