Sałatka z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki gotujemy po czym ugotowane obieramy a następnie posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek oraz odrobiną miodu.
Po doprawieniu każdego buraka owiń w folię aluminiową
Następnie ułóż na blasze i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Piecz około 10 min.
Na rozgrzaną, suchą patelnię wsyp pestki dyni.
po ok. 2-3 minutach zdejmij z patelni.
Kiedy buraki są już gotowe, wyjmij je z piekarnika i czekaj chwilę aż trochę ostygną, a potem zdejmij z nich folię aluminiową i pokrój w plastry.
Na talerzu ułóż pociętą w paski sałatę, a na niej na przemian pokrojony ser i plastry buraka.
Posyp wszystko pestkami dyni i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Na koniec polej jeszcze octem balsamicznym.
Komentarze