Sałatka warstwowa a'la pizza z chipsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet pokroić w małą kostkę i zamarynować sosem sojowym,(można na noc),usmażyć na łyżce oleju z przyprawą gyros,wystudzić.
Pieczarki oczyścić pokroić na plasterki i z cebulą pokrojoną w kostkę usmażyć na drugiej łyżce oleju,posolić.
Ogórki pokroić w kostkę,ser i jajka zetrzeć na grubych oczkach.
Majonez wymieszać z jogurtem przyprawić białym pieprzem.
2.Bierzemy dwa talerze głębokie.
Na spód wykładamy pieczarki,posypujemy ziołami prowansalskimi.
3.Na pieczarki dajemy mięso.
4.Polewamy ketchupem
5.Następna warstwa to ogórki,które polewamy sosem jogurtowym.
6.Na wierzch jajko starte na jarzynowych oczkach ,ja ścierałam od razu na sałatkę.
Na jajko idzie kukurydza.
Tą warstwę formujemy tak,aby na środku było łagodne wgłębienie.
Całą sałatkę obsypujemy tartym serem.
7.Całość smarujemy sosem jogurtowym i pozostaje już tylko dekoracja.
Na środek w zagłębienie sypiemy czubatą łyżkę kukurydzy,a dookoła układamy " pestki" słonecznika z oliwek pokrojonych wzdłuż na 4-6 części.
Na jeden talerz potrzeba ok 15 sztuk oliwek.Wkładamy sałatkę do lodówki na 1 godzinę,a tuż przed podaniem dokładamy płatki z chipsów.
Porady
Oliwki możemy pominąć i całą sałatkę obsypać kukurydzą.
Komentarze