Sałatka śledziowa - warstwowa

4.51 (185 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Idealna sałatka na każdą okazję. Smakuje również w wersji wymieszanej.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 marchewki
    2 średnie cebule
    3 ziemniaki
    60 dag śledzi w oleju
    5 jajek
    sos:
    5 łyżek majonezu
    3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
    1 łyżeczka musztardy delikatesowej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (185 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka warstwowa

Sałatka śledziowa - warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (każde osobno). Cebulę kroimy w drobną kostkę a śledzie w grubą kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na dużych oczkach a żółtka na małych.
  • 2. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i każdą z warstw cieniutko smarujemy sosem.
  • 3. W salaterce układamy kolejno: marchewkę – cebulę – ziemniaki – śledzie – białka - żółtka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować