Wczoraj przygotowywałam sałatkę wzmacniającą na jesienne dolegliwości, przeziębienia itp. W jej składzie jest czosnek, który uważany jest za naturalny antybiotyk.Polecam.
20 min
Składniki:
brokuł
1/2 puszki kukurydzy
ser feta opakowanie 370 g
jogurt naturalny 400 ml
główka czosnku
sól, pieprz
sok z ćwiartki cytryny
pietruszka nać
Sałatka serowo-brokułowa z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cząstki brokuła wrzucić na rzącą osoloną wodę, gotować kilka minut, aby nie rozpadał się, ma być lekko twardy.
Jogurt połączyć z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
W salaterce ułożyć pokrojony w kostkę ser feta. Polać połową przygotowanego sosu czosnkowego. Dodać kukurydzę i cząstki odsączonego, wystudzonego brokuła. Polać resztą sosu. Udekorować nacią.
Propozycja podania:
z krakersem - na nim ułożyć ser, brokuła i polac sosem.
z grzankami - chleb podpiec na patelni na maśle z oliwą z oliwek, dodając rozmaryn i szałwię.
Komentarze