Pyszna sałatka w sam raz do pracy lub na uczelnię, smaczna, lekka i sycąca.
Składniki:
1 główka sałaty masłowej- mała sztuka
2 kromki chleba żytniego- 50 g
½ papryki czerwonej- 65 g
3 jajka
190 g różnokolorowych pomidorków cherry
½ pęczka rzodkiewki- 90 g
Sól, pieprz do smaku
60 g jogurt naturalny
20 g ketchup naturalny
Sałata z jajkiem i żytnimi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Chleb pokroić w mała kostkę i uprażyć go na suchej czystej patelni. Zdjąć z ognia i ostudzić.
2.Sałatę opłukać i dokładnie osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Paprykę pokroić w kostkę średniej wielkości i dodać do sałaty.
3.Sprawione pomidorki pokroić na połówki, duże sztuki na ćwiartki. Dodać do miski. Wrzucić grzanki.
4.Jajka pokroić w plasterki i również przełożyć do miski. Oprószyć solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać aby składniki się połączyły.
Jogurt wymieszać z ketchupem i szczyptą soli. Dressingiem skropić sałatę. Schłodzić.
Smacznego!
Komentarze