Rzodkiewkowa tarta

5 (1 ocen)

Pyszna na ciepło i na zimno! Tarta gości często w moim domu. Stosownie do sezonu wykonuje je z różnym nadzieniem. Na wiosnę (ale nie tylko) proponuje pyszne połączenie rzodkiewki, sera i szczypiorku!!!

Składniki:

  • Tarta o średnicy 26 cm

    Składniki na ciasto:
    - 25 dag mąki,
    - 12 dag margaryny,
    - 0,5 łyżeczki soli,
    - Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    - 1 jajko,
    - 1 łyżka wody,
    - 2 łyżki siekanego szczypiorku
    Nadzienie:
    • Duży pęczek rzodkiewek (około 10 dużych),
    • 3 kopiate łyżki sera białego ( u mnie z wiaderka),
    • 2 jajka,
    • 3 łyżki śmietany,
    • Pęczek szczypiorku,
    • Sól do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • Około 100 g sera żółtego

Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Rzodkiewkowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO:
    Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
  • wyłożone ciasto 2. Gotowe schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte. Widelcem przebijamy ciasto w kilku miejscach.
  • przygotowanie nadzienia 3. NADZIENIE:
    Szczypiorek siekamy.
    Rzodkiewki oczyszczamy, usuwamy liście, myjemy i kroimy w plasterki (średniej grubości),
    Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich śmietanę oraz ser.
  • dodanie szczypiorku 4. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy szczypiorek i mieszamy.
  • Dodanie rzodkiewki 5. . Do wymieszanej masy dodajemy pokrojone rzodkiewki
  • Przed pieczeniem 6. Po wymieszaniu masę wykładamy na wyłożone ciasto. Wyrównujemy powierzchnię.
    Tarte pieczemy około 40 minut w 180˚C. Między czasie ścieramy na tarce żółty ser. Wykładamy go na tarte na kilka minut przed końcem pieczenia. Gdy ten się rozpuści całość wyjmujemy, posypujemy szczypiorkiem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rzodkiewka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować