Pyszna na ciepło i na zimno! Tarta gości często w moim domu. Stosownie do sezonu wykonuje je z różnym nadzieniem. Na wiosnę (ale nie tylko) proponuje pyszne połączenie rzodkiewki, sera i szczypiorku!!!
Składniki:
Tarta o średnicy 26 cm
Składniki na ciasto:
- 25 dag mąki,
- 12 dag margaryny,
- 0,5 łyżeczki soli,
- Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
- 1 jajko,
- 1 łyżka wody,
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
Nadzienie:
• Duży pęczek rzodkiewek (około 10 dużych),
• 3 kopiate łyżki sera białego ( u mnie z wiaderka),
• 2 jajka,
• 3 łyżki śmietany,
• Pęczek szczypiorku,
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
• Około 100 g sera żółtego
Rzodkiewkowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
2.Gotowe schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte. Widelcem przebijamy ciasto w kilku miejscach.
3.NADZIENIE:
Szczypiorek siekamy.
Rzodkiewki oczyszczamy, usuwamy liście, myjemy i kroimy w plasterki (średniej grubości),
Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich śmietanę oraz ser.
4.Całość miksujemy i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy szczypiorek i mieszamy.
5.. Do wymieszanej masy dodajemy pokrojone rzodkiewki
6.Po wymieszaniu masę wykładamy na wyłożone ciasto. Wyrównujemy powierzchnię.
Tarte pieczemy około 40 minut w 180˚C. Między czasie ścieramy na tarce żółty ser. Wykładamy go na tarte na kilka minut przed końcem pieczenia. Gdy ten się rozpuści całość wyjmujemy, posypujemy szczypiorkiem i podajemy.
Komentarze