Ryz z jagodami

4.5 (152 ocen)

  • 60 min

Słodki dodatek do obiadu lub jako kolacja.Mozna go robic z mrozonych jak i swiezych jagod.Smakuje najlepiej z bita smietana.

  • 60 min

Składniki:

  • 500g jagod,
    1 l mleka,
    1 i 3/4 szklanki ryzu,
    2 jaja,
    4 czubate lyzki masla,
    3/4 szklanki cukru,
    2 łyzki rodzynek,
    1 cukier wanilinowy,
    sól.
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryz z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody przesypujemy cukrem, pozostawiajac 2 łyzki. Ryz płuczemy, osaczamy i wrzucamy na wrzace,osolone mleko i gotujemy prawie do miekkosci.
    W tym czasie ucieramy zoltka z pozostalym cukrem, cukrem wanilinowym i łyzka masla, dodajemy wyplukane rodzynki, mieszamy z ugotowanym ryzem.
    Z bialek ubijamy piane, mieszamy z masa zoltkowo-ryzowa. Na dno wysmarowanej maslem formy wykladamy 1/3 masy ryzowej, na to polowe jagod, warstwe ryzu, reszte jagod i reszte ryzu.
    Na wierzch kladziemy kawalki masła i zapiekamy ok 45 min.
    Podajemy na goraco z bita smietana.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować