Jak co roku wyhodowałam w ogródku dynie. Ja oraz moja rodzina bardzo lubimy dania z udziałem dyni. Ta zupka jest świetną propozycją na jesień i zimę- wspaniale rozgrzewa, ma również sporo witamin. Polecam!
60 min
Składniki:
dynia ( w zależności, ile zupy chcemy przygotować)
bulion ( najlepiej własnej roboty - ja przygotowuję większą ilość bulionu, mrożę i mam :na czarną godzinę". Jeśli nie mamy swojego, może być z kostki.)
odrobina cukru
natka pietruszki
sól
pieprz cayenne
chleb
masło
Rozgrzewająca zupa z dyni z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Zalewamy taka ilością bulionu, by była całkiem zakryta. Gotujemy tak długo, aż dynia będzie miękka i zacznie się rozpadać. W ten sposób nie trzeba jej miksować. Gdy powstanie nam krem, a będzie zbyt gęsty dolewamy bulionu. Mieszamy, by się nie przypaliło.
Doprawiamy.
Grzanki: chleb smarujemy masłem, kroimy w kosteczkę i kładziemy na suchą patelnię ( stroną posmarowaną do dołu). Obracamy, gdy będą rumiane.
Zupkę przelewamy do kubków lub miseczek, posypujemy natką oraz pieprzem cayenne.
Komentarze