Rozeta truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i letnim mlekiem, dodać łyżkę mąki i wymieszać.
Rozczyn odstawić na kilkanaście minut, aby wyrósł.
Masło stopić i ostudzić.
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką z wyrośniętym rozczynem.
Na koniec dodać masło i wgnieść je ręką.
Wyrabiać ciasto przez co najmniej 5 minut, aż będzie gładkie i łatwo odchodzące od ręki.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
2. Tortownicę wysmarować tłuszczem (dno swojej wyłożyłam papierem do pieczenia).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać odrobiną mąki i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40x50 cm (jak się uda, można troszkę większy).
Rozsmarować na nim dżem, zwinąć w dość luźny rulon wzdłuż dłuższego boku.
Pokroić na 8-10 równych kawałków i ustawić je na sztorc w tortownicy pozostawiając między nimi troszkę miejsca.
Przykryć ściereczką i odstawić do ostatniego wyrośnięcia.
3.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 z termo obiegiem), włożyć tortownicę i piec ciasto około 40 minut.
Dżem morelowy rozetrzeć na gładko i przy pomocy pędzelka posmarować nim wierzch jeszcze ciepłego ciasta.
Jego powierzchnia nabierze pięknego połysku.
Nie wyjmować z tortownicy dopóki nie ostygnie.
Porady
Przy pieczeniu ciasta drożdżowego trzeba pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Komentarze