Drożdżowa rozeta wielkanocna

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Podczas Wielkanocy na stołach królują baby drożdżowe, ucierane, mazurki i serniki. Postanowiłam zrobić odrywaną rozetę drożdżową, która doskonale sprawdzi się na świątecznym śniadaniu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    20 g świeżych drożdży
    100 ml mleka
    3 łyżki cukru
    ok 250 g mąki
    2 żółtka
    80 g rozpuszczonego masła
    szczypta soli
    aromat pomarańczowy

    Dodatkowo:
    ¾ szkl. mieszanki keksowej
    1 żółtko,
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowa rozeta wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy. Do miski kruszymy drożdże, posypujemy 1 łyżeczką cukru, zalewamy mlekiem,mieszamy, dodajemy 1 łyżkę mąki, odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę cukru, jajko, masło, aromat, sól i mąkę. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Odstawiamy na 35 minut do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy ciasto ( podsypując mąką) na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy mlekiem, posypujemy mieszanką keksową, zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku. Tak powstałą roladę tniemy nożem na plastry o grubości ok. 4 cm. Układamy w owalnej formie niewielkie przerwy. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Następnie smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować