Rozeta jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto kruche posiekać i szybko zagnieść. Włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyłożyć na tortownicę i nakłuć widelcem. Piec 10 minut w 200 stopniach.
2.Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i ostudzić. 2 jajka utrzeć z pozostałymi cukrami.
Do miski wsypać mąkę, przełożyć jajka z cukrem, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
3.Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok i skropić sokiem z cytryny. Rodzynki sparzyć na sicie, osączyć, dodać do jabłek. Następnie wrzucić orzechy, dodać miód i cynamon. Wymieszać.
4.Wyrośnięte ciasto drożdżowe kilkakrotnie uderzyć, by usunąć nadmiar powietrza. Rozwałkować na prostokąt 35 x 45 cm i równomiernie rozprowadzić na nim nadzienie jabłkowe. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokroić na 7 równych części. Kawałki układać na kruchym cieście, rozciętą częścią ku górze. Odstawić do wyrośnięcia, tak by końce rolady stykały się ze sobą.
5.Żółtko rozkłócić z 1 łyżką mleka. Posmarować rozetkę. Piec około 75 minut w temperaturze 160 stopni.
Komentarze