Róża ucierana z cukrem

4.47 (156 ocen)

  • 3 godz.

Wracając z wycieczki zatrzymaliśmy się w malowniczej osadzie Kluszkowce, a tam podczas gdy inny popijali kawę i rakije ja postanowiłam bliżej przyjrzeć się krzewom róży cukrowej, efekt jak widać już stał się konfiturą, ale przyznam się Wam, że łatwo nie było, dwa dni trwało ucieranie i dorobiłam się

  • 3 godz.

Składniki:

  • Przepis jest banalny, moja Babcia i Mama tak ucierały róże, a teraz kolej na mnie....

    Składniki:

    30 dag płatków róży cukrowej
    1 kg cukru kryształu
    szczypta kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.47 (156 ocen)

Róża ucierana z cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przed rozpoczęciem ucierania należy dokładnie przejrzeć płatki i oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń. Warto również odciąć białe końcówki z płatków, gdyż mają w sobie specyficzną goryczkę.

    2. W makutrze ucieramy płatki z małą ilością cukru i kwasku cytrynowego. Gdy ,,puszczą ,, sok powoli łączymy z resztą cukru i cały czas ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do słoiczków, konfitury nie wymagają pasteryzacji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować