Dżemy to jedne z bardziej popularnych przetworów, a truskawki z kolei jednym ze smaczniejszych owoców. Polecam wzbogacić smak tych letnich owoców, cudownym różanym aromatem. Jeśli lubicie dżem truskawkowy to ten pokochacie!
Dżem truskawkowy z różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Z płatków róży podczas zbieranie odrywamy białe końcówki (powodują goryczkowy posmak).
2.Owoce zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu aż puszczą sok. Dodajemy płatki z róży oraz około łyżeczki kwasku cytrynowego i kontynuujemy gotowanie na bardzo małym ogniu aż owoce staną się szkliste a dżem zgęstnieje.
3.Próbujemy czy jest dość kwaśny i w razie konieczności dodajemy kwasku do smaku. Łyżeczkę dżemu nakładamy na schłodzony talerz. Jeśli nie rozlewa się jest już dobry. Przelewamy go do wyparzonych/wysterylizowanych słoików. Nie ma konieczności pasteryzowania.
Komentarze