Ucierana konfitura z płatków róży

4.5 (148 ocen)

  • 2 godz.

Konfitura jak zwykle wyszła pyszna i cudownie pachnąca, o pięknym jasno różowym kolorze.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 180 g płatków róży
    360 g cukru
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Ucierana konfitura z płatków róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatkom róży ucinamy białe końcówki, aby pozbyć się goryczki. Ja z tego zrezygnowałam, bo chyba całą noc musiałabym siedzieć z nożyczkami nad tymi płatkami. Tak więc spokojnie można pominąć ten etap - konfitura będzie minimalnie goryczkowata, ale przy tak dużej ilość cukru naprawdę nie będzie to dominowało smaku. Płatki róży ucieramy z cukrem pałką w makutrze tak długo, aż powstanie gładka konfitura. Zajmuje to trochę czasu, ale warto się pomęczyć. Pod koniec ucierania dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i jeszcze trochę ucieramy. Gotową konfiturę przekładamy do słoiczków i szczelnie zakręcamy. Konfitura zawiera tak dużą ilość cukru, że spokojnie może stać w szafce czy w piwnicy przez dość długi czas i nic się jej nie stanie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować