Ucierana konfitura z płatków róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatkom róży ucinamy białe końcówki, aby pozbyć się goryczki. Ja z tego zrezygnowałam, bo chyba całą noc musiałabym siedzieć z nożyczkami nad tymi płatkami. Tak więc spokojnie można pominąć ten etap - konfitura będzie minimalnie goryczkowata, ale przy tak dużej ilość cukru naprawdę nie będzie to dominowało smaku. Płatki róży ucieramy z cukrem pałką w makutrze tak długo, aż powstanie gładka konfitura. Zajmuje to trochę czasu, ale warto się pomęczyć. Pod koniec ucierania dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i jeszcze trochę ucieramy. Gotową konfiturę przekładamy do słoiczków i szczelnie zakręcamy. Konfitura zawiera tak dużą ilość cukru, że spokojnie może stać w szafce czy w piwnicy przez dość długi czas i nic się jej nie stanie.
Komentarze