Ulubiona drożdżówka mojego męża, w sezonie robię ze wszystkimi owocami po kolei.
Składniki:
Ciasto:
½ kg mąki +do podsypania
Szklanka mleka
100 g miękkiego masła
25 g drożdży
½ szklanki cukru
Cukier waniliowy
2 jajka
Masa serowa:
½ kg twarogu
1 jajko
125 g masła
1 łyżka gęstej śmietany
½ szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy
½ szklanki rodzynek
Kruszonka:
200g mąki pszennej
100g cukru
100g miękkiego masła
1 ½ szklanki malin lub dowolnych owoców
Rolowana drożdżówka z owocami i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie, pokrojone masło, na środku robimy dołek, wbijamy jajko, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, powoli wlewamy mleko, zarabiając ciasto. Wyrabiamy gładkie ciasto, które będzie odchodziło od ręki, w razie konieczności możemy posypać mąką. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę aż podwoi swoją objętość.
Masa serowa: Ser dwukrotnie mielimy. Miękkie masło, miksujemy z cukrem pudrem, jajkiem, śmietaną aż powstanie nam delikatna i puszysta masa, do takiej masy dodajemy po łyżce sera cały czas miksując, na końcu wsypujemy budyń i rodzynki.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość zagniatamy je jeszcze raz i rozwałkowujemy a koła grubości ok 1 cm, na ciasto rozsmarowujemy 2/3 masy serowej i wykładamy 2/3 owoców.
2.Ciasto zwijamy w rolade.
3.Następnie układamy je w wysmarowanej tłuszczem tortownicy(26 cm) w formie wianuszka i lekko spłaszczamy aby rozłożyło się na cała formę.
4.Na wierzch smarujemy resztę masy serowej i posypujemy owocami. Składniki na kruszonkę zagniatamy i posypujmy wierzch ciasta. Odstawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok 60-70 min w temp. 190 stopni C.
Porady
Możemy użyć dowolnych owoców.
Drożdżówka najlepiej smakuje na następny dzień.
Komentarze