Rolowana drożdżówka z owocami i twarogiem

0 (0 ocen)

Ulubiona drożdżówka mojego męża, w sezonie robię ze wszystkimi owocami po kolei.

Składniki:

  • Ciasto:
    ½ kg mąki +do podsypania
    Szklanka mleka
    100 g miękkiego masła
    25 g drożdży
    ½ szklanki cukru
    Cukier waniliowy
    2 jajka
    Masa serowa:
    ½ kg twarogu
    1 jajko
    125 g masła
    1 łyżka gęstej śmietany
    ½ szklanki cukru pudru
    1 budyń śmietankowy
    ½ szklanki rodzynek
    Kruszonka:
    200g mąki pszennej
    100g cukru
    100g miękkiego masła
    1 ½ szklanki malin lub dowolnych owoców

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Rolowana drożdżówka z owocami i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smarujemy masa i posypujemy owocami 1. Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie, pokrojone masło, na środku robimy dołek, wbijamy jajko, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, powoli wlewamy mleko, zarabiając ciasto. Wyrabiamy gładkie ciasto, które będzie odchodziło od ręki, w razie konieczności możemy posypać mąką. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę aż podwoi swoją objętość.
    Masa serowa: Ser dwukrotnie mielimy. Miękkie masło, miksujemy z cukrem pudrem, jajkiem, śmietaną aż powstanie nam delikatna i puszysta masa, do takiej masy dodajemy po łyżce sera cały czas miksując, na końcu wsypujemy budyń i rodzynki.
    Kiedy ciasto podwoi swoją objętość zagniatamy je jeszcze raz i rozwałkowujemy a koła grubości ok 1 cm, na ciasto rozsmarowujemy 2/3 masy serowej i wykładamy 2/3 owoców.
  • zwijamy w rolade 2. Ciasto zwijamy w rolade.
  • Układamy w tortownicy. 3. Następnie układamy je w wysmarowanej tłuszczem tortownicy(26 cm) w formie wianuszka i lekko spłaszczamy aby rozłożyło się na cała formę.
  • Ciasto przed pieczeniem 4. Na wierzch smarujemy resztę masy serowej i posypujemy owocami. Składniki na kruszonkę zagniatamy i posypujmy wierzch ciasta. Odstawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok 60-70 min w temp. 190 stopni C.

Porady

Możemy użyć dowolnych owoców. Drożdżówka najlepiej smakuje na następny dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować