Rolada z poziomkami i borówkami

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z tej ilości składników uzyskamy sporą roladę. Podzielimy ją na kilkanaście porcji.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 4 jajka
    ● 220 g maki tortowej
    ● 5 łyżek oleju rzepakowego
    Masa:
    ● 190 g kremówki
    ● 250 g mascarpone
    ● 1 szkl. poziomek
    ● 1/2 szkl. borówek amerykańskich
    ● 3 łyżki cukru pudru + do posypania
    ● łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Biszkopty

Rolada z poziomkami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksujemy z cukrem do białości. Mieszając, powoli wlewamy olej, a następnie stopniowo dodajemy przesiana mąkę i proszek. Dno formy o wym. 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wyrównujemy. Pieczemy ok. 10 minut (do suchego patyczka) w temp. 190-195 °C.
  • 2. Gorące ciasto przekładamy na ściereczkę obsypana cukrem pudrem. Usuwamy pergamin. Ciasto oprószamy cukrem pudrem i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Studzimy.
  • 3. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukry. Osobno miksujemy mascarpone, po czym porcjami dodajemy kremówkę i delikatnie mieszamy. Owoce myjemy i osuszamy.
  • 4. Biszkopt rozwijamy i smarujemy masą. Równomiernie układamy owoce i ostrożnie zwijamy roladę. Owijamy mocno folia spożywczą. Chłodzimy 8-10 godzin. Roladę podajemy posypana cukrem pudrem.

Porady

Do kremu możemy dodać 2-3 łyżki soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Borówki amerykańskie Poziomki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować