Rolada z jajek i szynki w keksowej formie

4.51 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Smaczna i efektowna przekąska.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 600ml rosołu,( lub można zrobić wywar z 2 kostek warzywnych)

    13 płaskich łyżeczek żelatyny

    20dkg sera goudy w plastrach

    5-6 jaj w zależności od wielkości

    12-16 cienkich plastrów szynki konserwowej

    sól, 1-2 łyżki octu,

    foremka keksowa półokrągła
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Rolada z jajek i szynki w keksowej formie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada z sera,jajka  i szynki w galarecie 1. Żelatynę rozpuścić w gorącym rosole,mocno doprawić solą ,dodać 1- 2 łyżki octu ( Galareta nie będzie mdła). Wylać troszkę do keksowej foremki, (kilka łyżek) tak żeby cała foremka była pomoczona wywarem i odstawić do lodówki do stężenia. Jajka ugotować na twardo, obrać. Foremkę wyciągnąć z lodówki i wyłożyć plastrami sera żółtego. Na środku ułożyć obrane jajka.
  • Rolada z sera,jajka  i szynki w galarecie 2. Każdy plasterek szynki poskładać w harmonijkę i ułożyć 8 harmonijek po jednej i 8 harmonijek po drugiej stronie jajek. Całość zalać powoli tężejącym wywarem.
  • Rolada z sera,jajka  i szynki w galarecie 3. Na końcu przykryć plastrami sera żółtego, docisnąć ,tak aby ser był delikatnie zamoczony w wywarze. Odstawić do lodówki do stężenia. Na drugi dzień galaretę wyciągamy z foremki , (można dno keksówki zanurzyć na parę sekund w ciepłej wodzie, wówczas łatwiej nam galareta wyskoczy z formy).
  • Rolada z sera,jajka  i szynki w galarecie 4. Kroimy w grubsze plastry,układamy na półmisku i dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować