Rolada z ciasta francuskiego z sosem czosnkowym

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 15 min

To proste , tanie i bardzo smaczne danie . Uratowało nie jedno przyjęcie dzięki swojemu wyjątkowemu smaku.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa z szynki
    500g pieczarek
    300g startego żółtego sera
    1 główka czosnku
    majonez
    śmietana 12%
    koncentrat pomidorowy
    2 średniej wielkości cebule
    gotowe ciasto francuskie
    1 jajko
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada z ciasta francuskiego z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni aż się zeszkli, dodajemy mięso mielone i dusimy wszystko razem aż mięso przestanie być surowe następnie dodajemy pokrojone pieczarki , całość smażymy aż wyparuje woda z pieczarek w między czasie dodajemy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego dla ładnego koloru i głębszego smaku.
    Farsz doprawiamy wedle uznania gdy jest już dobrze usmażony i cała woda z pieczarek wyparuje ,odstawiamy go do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Zimny farsz nakładamy na rozłożone ciasto francuskie i posypujemy wcześniej już startym żółtym serem. całość zwijamy starając się zakleić każdą lukę w cieście, przekładamy roladę do naczynia żaroodpornego które już wcześniej wysmarowaliśmy oliwą z oliwek po to by ciasto nie przywarło podczas pieczenia, smarujemy roladę roztrzepanym jajkiem dla połysku i lepszego wyglądu potrawy, gotową roladę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni na 50 minut, naczynia nie zakrywamy przykrywką po to by woda mogła odparować.
  • 3. Sos czosnkowy:
    3 ząbki czosnku blędujemy wraz z 4 łyżkami śmietany 12% oraz 3 łyżkami majonezu, dodajemy sól i pieprz wedle uznania.

Porady

Ciasto francuskie lubi zimno więc przechowujmy je w lodówce, aby się nie zaczęło kleić musimy nakładać zimny farsz na nie, wtedy mamy pewność że nie zacznie się rozpuszczać. Gotową już roladę posmarujmy jajkiem dla połysku, potrawa wtedy lepiej wygląda. Potrawa jest bardzo dobra na ciepło ale jeszcze lepiej smakuje na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować