75 dag białego sera
1 szklanka cukru- u mnie nie pełne
2 żółtka
4 łyżeczki żelatyny
2 opakowania herbatników
10 dag posiekanych orzechów włoskich
aromat pomarańczowy lub wanilia
10 dag masła
Rolada z białego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zemleć, herbatniki pokruszyć, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Żółtka utrzeć z cukrem na parze, dodać masło, aromat, ser , posiekane orzechy oraz połowę pokruszonych herbatników- ja wsypałam więcej niż połowę, gdyż reszta potrzebna jest tylko do obtoczenia gotowego ciasta.Wlać przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać masę. Przelać na blachę wyłożoną pergaminem, poczekać aż trochę stężeje. Za pomocą pergaminu zwinąć w rulon, całość obtoczyć w reszcie pokruszonych herbatników i schładzać co najmniej 2 godz. Dodatkowo dodałam brzoskwinie, choć w podstawowym przepisie nie ma żadnych owoców.
Komentarze