Kotlety z białego sera

4.46 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gdy żona pracuje, realizuję się w kuchni i sam wymyślam różne dania. Te kotlety najlepiej smakują z gotowym sosem pomidorowym.

Składniki:

  • ● 60 dag białego sera, może być półtłusty
    ● 1 łyżka śmietany
    ● 2 cebule
    ● 1 jajko
    ● 1/2 szklanki mąki
    ● 1/4 szklanki oleju
    ● mąka do panierowania
    ● świeżo zmielony czarny pieprz
    ● imbir
    ● kolendra
    ● mielona ostra papryka w proszku
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.46 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z białego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy, drobniutko
    kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju, by się zeszkliły,
    ale nie przysmażyły zbyt
    mocno.
  • Kotlety z białego sera 2. Ser dokładnie mielimy
    w maszynce do mięsa lub
    przepuszczamy przez praskę,
    dodajemy śmietanę, wbijamy
    jajko, wsypujemy mąkę, mieszamy
    i dodajemy podsmażoną
    cebulę. Doprawiamy przyprawami
    do smaku (wedle
    uznania) i wyrabiamy na jednolitą
    masę.
  • 3. Z masy serowej formujemy
    zgrabne owalne kotlety, lekko
    je spłaszczamy i obtaczamy
    w mące. Na patelni rozgrzewamy
    olej i na małym ogniu
    smażymy kotlety na rumiano
    z obu stron.

Porady

● Kotlety serowe podajemy na gorąco od razu po usmażeniu, z dowolnym ostrym sosem lub keczupem. ● Kotlety przypadną do gustu amatorom pierogów ruskich– w smaku nieco przypominają ich farsz, ale są łatwiejsze do zrobienia. Ich przygotowanie zajmuje też mniej czasu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować