Rogaliki

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Rogaliki

  • 60 min

Składniki:

  • 30 dag mąki
    1/2 kostki miękkiego masła
    1/4 szklanki ciepłego mleka
    2,5 dag drożdży
    1 jajko
    2 łyżki cukru pudru
    50 g konfitury malinowej
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    cukier puder do posypania rogalików
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko mieszamy z pokruszonymi drożdżami i szczyptą cukru pudru. Odstawiamy zaczyn na 20 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło i jajko ubite z pozostałym cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wlewamy zaczyn i zagniatamy ciasto ok. 15 minut do czasu, aż będzie ładnie odchodzić od ręki.Jeśli tak nie jest można podsypać do ciasta trochę mąki. Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Ciasto rozwałkowujemy na duży placek, nieco większy niż forma do rogali. Nakładamy ciasto na formę. Jeszcze raz rozwałkujemy. Krawędzie formy pozywają na precyzyjne wykrojenie trójkątów na rogaliki, a wgłębienia wskazują miejsce nałożenia farszu. Smarujemy każdy z trójkątów 1 łyżką konfitury malinowej. Rogaliki zawijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 200 C. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować