Ratafia czyli nalewka tutti frutti

4.5 (163 ocen)

Ratafia to jedna z moich ulubionych nalewek. Jaj największa zaletą jest to, że do jej przygotowania możemy użyć dowolnych owoców wg posiadania i gustu. W bardzo prosty sposób możemy też modyfikować jej smak dodając różne owoce w różnych proporcjach. Co roku jej smak jest inny, ale zawsze pyszny.

Składniki:

  • 1kg owoców (u mnie wiśnie, maliny, truskawki, jagody, jeżyny, mirabelki)
    400g cukru
    250ml wódki
    250ml spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Ratafia czyli nalewka tutti frutti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce wkładam do dużego słoja stopniowo w miarę ich pojawiania się. Najpierw truskawki, później wiśnie, jagody, maliny... Na każde 250g owoców dodaje 100g cukru i po 60 ml wódki i spirytusu. Kiedy pojawiają się kolejne owoce dodaje je dolewając alkohol i dosypując cukier. Odstawiam w ciemne miejsce i po około miesiącu od dodanie ostatnich owoców przecedzam najpierw przez sitko a następnie przez watę. Odstawiam do przegryzienia na kilka miesięcy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować