Rabarbarowiec

4.5 (143 ocen)

Bardzo smaczny i szybki placek na każdy dzień.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    60 dkg mąki pszennej
    20 dkg cukru pudru
    20 dkg margaryny
    3 żółtka
    3 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ponadto:
    1 kg rabarbaru
    cukier do posypania rabarbaru
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Rabarbarowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, cukier puder, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia i miesimy ciasto.
  • 2. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na formę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23x38 cm.
  • 3. Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałeczki, rozkładamy go równomiernie na placek i posypujemy cukrem. Rozwałkowujemy drugi placek i przykrywamy nim rabarbar. Dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40-50 minut.

    Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Zamiast rabarbaru możemy użyć dowolnych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować