Pyzie

4.5 (200 ocen)

Następne wspaniałe ciasto z kolekcji książek Siostry Anastazji. Ten pochodzi z książki pt: 100 Nowych Ciast Siostry Anastazji i jak zwykle jest wyborny. Polecam wszystkim ciastożercom:D

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    8 łyżek cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    1 galaretka zielona
    1 łyżka masła
    1-2 łyżki cukru

    Masa jogurtowa:
    2 duże pojemniki jogurtu truskawkowego bez cząstek owoców
    1 galaretka truskawkowa
    1 łyżeczka żelatyny

    Bita śmietana:
    1/2 litra śmietany kremówki
    2 łyżeczki żelatyny-ja użyłam galaretki cytrynowej
    3-4 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Dodatek:
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Pyzy

Pyzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pyzie 1. Biszkopt- Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Żółtka mieszam z octem i proszkiem do pieczenia i dodaję do ubitych białek cały czas ubijając. Mąkę przesiewam i łączę z masą jajeczną. Blachę do pieczenie o wym. 26x38 cm wykładam papierem do pieczenie i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp. 180'C , wstawiam ciasto i piekę 35-40 min. Wyjmuję i studzę.
    Masa jabłkowa- Jabłka obieram, ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach, przekładam go garnuszka, dodaję masło oraz cukier i podgrzewam na niewielkim ogniu do czasu, aż jabłka nabiorą konsystencji musu. Wsypuję galaretkę i chwilę gotuję by żelatyna się rozpuściła. Gotowe odstawiam w chłodne miejsce. Chłodny mus wykładam na spód biszkoptowy i czekam aż zupełnie zastygnie. Biszkopty moczę w ponczu z herbaty i układam na masie jabłkowej.
    Masa jogurtowa- Galaretkę mieszam z żelatyną i rozpuszczam we wrzątku cały czas mieszając. Rozpuszczoną odstawiam by wystygła. Jogurt przekładam do miski i miksując dodaję tężejącą galaretkę. Gdy masa zaczyna się ścinać wykładam ją na biszkopty. wstawiam do lodówki ma 15 min.
    Bita śmietana- Żelatynę lub galaretkę rozpuszczam w szklance wrzątku i odstawiam by zaczęła tężeć. Kremówkę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, na końcu wlewam tężejącą galaretkę i masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam niewielkie kleksy na masę jogurtową. Tak przygotowane ciasto ponownie schładzam w lodówce przez ok 1 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować