pyszne szparagi z szynką szwarcwaldzką

5 (168 ocen)

To prosta do zrobienia i elegancka przystawka albo dodatek do głównego dania. Szparagi dostarczają nam wielu cennych składników mineralnych i witamin. Korzystajmy z ich licznych walorów zdrowotnych!

Składniki:

  • Składniki: porcja dla 5-6 osób
    - 50 dkg szparagów
    - 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
    - szczypiorek
    - 1 cytryna
    - sól, cukier
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pyszne szparagi z szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy płaską łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru, sok z połowy cytryny. Gdy woda zagotuje się, wkładamy szparagi ( tak by całkowicie przykryć szparagi) i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Następnie wyjmujemy na sito i odcedzamy. Bierzemy po 3-4 sztuki i zawijamy w 1-2 plastry szynki.
    Na patelni rozgrzewamy masło i przypiekamy chwilę z każdej strony.
    Układamy na talerzu i posypujemy szczypiorkiem( można posypać także np. tartym parmezanem)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować