Pyszna babka truflowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Krem czekoladowy schłodzić w lodówce. Z zimnego, za pomocą dwóch małych łyżeczek lub łyżki do melona uformować trufle ok. 15 sztuk.
2.Ułożyć na foli aluminiowej i wstawić do zamrażalki na kilkanaście minut, aby stwardniały.
3.Masło rozpuścić i wlać do oleju. Jajka z cukrem, cukrem wanilinowym, solą zmiksować w misce na puszysty krem (ok. 5 minut). Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Miksować na małych obrotach, wlać tłuszcz i wymieszać. Do formy wyłożyć 1/3 ciasta i ułożyć połowę trufli.
4.Wylać kolejną 1/3 część ciasta i ułożyć pozostałe trufle, które przykrywamy resztą ciasta. Wyrównać powierzchnię.
5.Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 55 minut, sprawdzić patyczkiem środek. Patyczek musi być suchy po wyjęciu.
Poczekać, aż lekko przestygnie. Wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce.
6.Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.Dokładnie wymieszać. Polać letnią babkę i posypać siekanymi orzechami. Pozostawić do zastygnięcia polewy.
Smacznego :)
Komentarze