Pyszna babka drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ten przepis dostałam od babci.Ma on już wiele lat,zawsze mi się udaje.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:1/2 kg.mąki tortowej, 7 dag.drożdży,1/2 szkl.cukru,1 szkl.mleka,2 całe jajka,1 żółtko,1/3 kostki margaryny,szczypta soli,cukier waniliowy,100g. rodzynek LUKIER: 30 dag. cukru pudru,trochę soku z cytryny,2-3 łyżki gorącej wody.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Pyszna babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i łyżki mąki.Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski,dodać wyrośnięty rozczyn,jajka,żółtka,cukier,cukier waniliowy,sól i resztę mleka. Wyrabiać ciasto,aż będzie odchodzić od ręki. Na koniec dodać roztopiony,wystudzony tłuszcz i rodzynki. Chwilę wyrabiać. Pozostawić do wyrośnięcia na ok.40min. w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wytłuszczonej formy i ponownie pozostawić do wyrośnięcia (już krótko). Piec ok.40 min. w temperaturze ok.200 stopni. Po wystudzeniu ciasto polewamy lukrem.Ja babkę ozdobiłam jeszcze wiórkami czekolady.

Porady

Ciasto drożdżowe musimy dobrze wyrabiać,Tak jakby "łapać" powietrze.Wtedy jest bardzo puszyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować