Pyszna babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i łyżki mąki.Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski,dodać wyrośnięty rozczyn,jajka,żółtka,cukier,cukier waniliowy,sól i resztę mleka. Wyrabiać ciasto,aż będzie odchodzić od ręki. Na koniec dodać roztopiony,wystudzony tłuszcz i rodzynki. Chwilę wyrabiać. Pozostawić do wyrośnięcia na ok.40min. w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wytłuszczonej formy i ponownie pozostawić do wyrośnięcia (już krótko). Piec ok.40 min. w temperaturze ok.200 stopni. Po wystudzeniu ciasto polewamy lukrem.Ja babkę ozdobiłam jeszcze wiórkami czekolady.
Porady
Ciasto drożdżowe musimy dobrze wyrabiać,Tak jakby "łapać" powietrze.Wtedy jest bardzo puszyste.
Komentarze