Ptasie mleczko

4.5 (185 ocen)

Puszyste ,delikatne i proste w przygotowaniu :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    -3 jajka
    -60g mąki pszennej
    -60g mąki ziemniaczanej
    -100g cukru
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 łyżka wody
    Na piankę:
    -8 białek
    -1 i 1/2 szkl. cukru
    -8 łyżeczek żelatyny
    -sok z cytryny (ok. 2 łyżki)
    -odrobina aromatu śmietankowego
    Dodatkowo:
    -1 galaretka truskawkowa
    -odrobina kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki

Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt;
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać żółtka. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej dodać wodę i delikatnie wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut.
  • 2. Pianka:
    Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i aromat śmietankowy, ubijać jeszcze przez chwilę.
  • 3. Wykonanie:
    Przestudzone ciasto posypać lekko kakaem.Na ciasto przełożyć masę włożyć na chwilę do lodówki.W tym czasie przygotować galaretkę tak jak na opakowaniu.Gdy galaretka lekko przestygnie i zacznie gęstnieć wylać na ptasie mleczko i całość włożyć na ok 3 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować