Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt;
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać żółtka. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej dodać wodę i delikatnie wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut.
2.Pianka:
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i aromat śmietankowy, ubijać jeszcze przez chwilę.
3.Wykonanie:
Przestudzone ciasto posypać lekko kakaem.Na ciasto przełożyć masę włożyć na chwilę do lodówki.W tym czasie przygotować galaretkę tak jak na opakowaniu.Gdy galaretka lekko przestygnie i zacznie gęstnieć wylać na ptasie mleczko i całość włożyć na ok 3 godziny do lodówki.
Komentarze