Pszczółka czyli ciasto kokosowe

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Bardzo pyszne ciasteczko , chociaż jest z nim troszkę pracy :))

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO :
    1/2 margaryny
    20 dag cukru
    50 dag mąki
    8 łyżek mleka
    4 jajka
    mała torebka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy .
    MASA KOKOSOWA :
    25 dag wiórków kokosowych
    10-15 dag masła
    20 dag cukru
    6 łyżek mleka
    MASA BUDYNIOWA
    pół litra mleka
    1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
    6 łyżek cukru
    25 dag masła
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pszczółka czyli ciasto kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki przewidziane do zrobienia masy kokosowej mieszamy w rondelku , lekko przesmażamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie, przygotowujemy ciasto. Ucieramy margarynę z cukrem i żółtkami , dodając powoli mąkę zmieszaną z proszkiem i mleko . Na koniec dodajemy pianę z białek , lekko mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę w ten sposób, aby powstała równa powierzchnia. Na niej-także równomiernie rozprowadzamy przestudzoną masę kokosową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ciasto. Po ostudzeniu ( najlepiej następnego dnia) przedkładamy je masą budyniową. Sporządza się je w następujący sposób : do utartego masła dodajemy po łyżce ugotowany i przestudzony budyń, stale mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy :))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować