Bardzo pyszne ciasteczko , chociaż jest z nim troszkę pracy :))
60 min
Składniki:
CIASTO :
1/2 margaryny
20 dag cukru
50 dag mąki
8 łyżek mleka
4 jajka
mała torebka proszku do pieczenia
cukier waniliowy .
MASA KOKOSOWA :
25 dag wiórków kokosowych
10-15 dag masła
20 dag cukru
6 łyżek mleka
MASA BUDYNIOWA
pół litra mleka
1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
6 łyżek cukru
25 dag masła
Pszczółka czyli ciasto kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki przewidziane do zrobienia masy kokosowej mieszamy w rondelku , lekko przesmażamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie, przygotowujemy ciasto. Ucieramy margarynę z cukrem i żółtkami , dodając powoli mąkę zmieszaną z proszkiem i mleko . Na koniec dodajemy pianę z białek , lekko mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę w ten sposób, aby powstała równa powierzchnia. Na niej-także równomiernie rozprowadzamy przestudzoną masę kokosową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ciasto. Po ostudzeniu ( najlepiej następnego dnia) przedkładamy je masą budyniową. Sporządza się je w następujący sposób : do utartego masła dodajemy po łyżce ugotowany i przestudzony budyń, stale mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy :))
Komentarze