Oryginalny i szybki sposób na przyrządzenie polędwiczek
60 min
Składniki:
Dwie polędwiczki wieprzowe, dwa opakowania boczku wędzonego w plastrach, musztarda sarepska, musztarda francuska, 500 ml śmietany 30%, olej do smażenia, sół, pieprz, dwa ząbki czosnku,
Polędwiczki zawinięte w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte polędwiczki kroimy w plastry,lekko rozbijamy dłonią i marynujemy w dwóch łyżkach musztardy sarepskiej soli i pieprzu. Zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc
2.Każdy kawałek polędwicy zawijamy w plastrze boczku, smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przekładamy do garnka,zalewamy śmietaną, dodajemy dwie łyżki musztardy francuskiej oraz przeciśnięty przez praskę obrany czosnek. Dusimy wszystko ok 15 min
Porady
Czosnek można dodać do marynaty. Na mniejsze kawalki polędwiczek plaster boczku można przekroić na pół.
Komentarze