polędwiczki wieprzowe w boczku

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatna polędwiczka, dzięki plastrom boczku jest bardzo soczysta.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
    pieprz
    2 łyżeczki musztardy
    łyżeczka ziół prowansalskich
    10 cienkich plasterków wędzonego boczku
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki opłucz, osusz.
    Natrzyj pieprzem i musztardą wymieszaną z ziołami prowansalskimi.
    Cienkie końcówki polędwiczek podwiń pod spód.
    Mięso owiń plasterkami boczku, ułóż w naczyniu żaroodpornym, posmaruj łyżką oleju.
    Piecz około 20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni C.
    W tym czasie przygotuj sos: na maśle i oleju przesmaż posiekaną cebulkę, podlej ją winem i duś 3 minuty.
    Dodaj marynowany pieprz i kremówkę.
    Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
    Gotuj 3 minuty na małym ogniu.
    Polędwiczki ułóż na półmisku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować