Podudzia faszerowane kaszą i śliwkami

4.5 (155 ocen)

Bardzo smaczne, pikantne i za sprawą śliwek lekko słodkie. Farsz zaskakujący i jednocześnie pyszny.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    5 szt podudzi z kurczaka
    14 szt śliwek w tym 4 suszone
    1/2 szkl kaszy gryczanej

    Składnik dodatkowy:
    10 plasterków boczku wędzonego

    Składniki robocze:
    1 jajko
    1 szalotka
    1 łyżeczka posiekanej kolendry
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    2 gałązki tymianku
    szczypta chili
    pieprz, sól
    1 łyżka oleju

    Dekoracja:
    Pomidorki koktajlowe
    Zielona pietruszka

Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Podudzia faszerowane kaszą i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyjęte kości 1. Podudzia umyć, wyjąć kości. Ostro zakończonym nożem naciąć mięso przy kości od górnej strony podudzia. Zsunąć mięso w dół i kość wyłamać ze stawu lub przeciąć i wyjąć.
  • Zamarynowane 2. Zioła prowansalskie, przyprawę do kurczaka, chili, pieprz i sól wymieszać. Natrzeć mięso z zewnątrz i w miejscu wyjętych kości. Odstawić do lodówki na minimum godzinę do zamarynowania. Kaszę ugotować w szklance wody.
  • Szalotka i śliwki 3. Śliwki suszone i szalotkę pokroić w kostkę.
  • Usmażona cebulka i śliwki 4. Na patelni rozgrzać olej, lekko zrumienić cebulkę, dodać śliwki i razem przesmażyć.
  • Gotowe do pieczenia 5. Do chłodnej kaszy dodać przesmażoną cebulkę ze śliwkami, kolendrę i jajko. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.W miejsce wyjętych kości włożyć farsz. Podudzia owinąć boczkiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć świeżymi śliwkami bez pestek i gałązkami tymianku.
  • Gotowe. Smacznego 6. Przykryć i piec 45 minut w temperaturze 180*C. Następnie odkryć i zrumienić 15 minut z funkcją grilla.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kasza gryczana Kurczak Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować