Pyszne i efektowne pałeczki z kurczaka pieczone w piekarniku.
Dla 6 osób
Składniki:
6 szt dużych podudzi (pałek) z kurczaka
8 dużych pieczarek
1 mała cebula
sól
pieprz
odrobina czosnku w proszku
Czubata łyżka bułki tartej
1 małe jajko
przyprawa do kurczaka lub ulubione przyprawy
Podudzia z kurczaka faszerowane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Aby przygotować nadziane pałeczki z kurczaka musimy pozbyć się kości.
Na początek należy przełamać kostkę u dołu podudzia, najlepiej zrobić to za pomocą tłuczka do mięsa
2.Następnie ostrym nożem nacinamy wokół kostkę .
3.Następnie trzymając ostrze noża przy kości ( po prostu zeskrobujemy) zaczynając od góry oddzielamy mięso od kości, aż do punktu przełamania.
4.Kostki odkładamy można wykorzystać do wywarów czy rosołu
Farsz
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kosteczkę , przyprawiamy dodajemy bułkę tartą i całość łączymy z jajkiem.
Nie podsmażam wcześniej pieczarek i cebuli.
Gotowym farszem ( będzie nieco luźny) za pomocą łyżki nadziewamy podudzia. Staramy się umieścić jak najwięcej farszu.
5.Gotowe pałki przekładamy do naczynia żaroodpornego przyprawiamy przyprawą do kurczaka.
Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika 200 stopni.
Pieczemy ok. 50 minut .
Po tym czasie odkrywamy, delikatnie obracamy pałki na drugą stronę i pieczemy aż podudzia się przyrumienią.
Komentarze