Kurczak nadziewany kaszą i śliwkami

0 (0 ocen)

Wbrew pozorom jest to szybkie w przygotowaniu danie. Kurczak jest niezwykle aromatyczny. Zawarta w nim kasza przechodzi przyprawami i zyskuje na smaku. Śliwki natomiast dyskretnie nadają słodyczy potrawie.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • Świeży kurczak (waga około 1,8 kg),
    • 1 szklanka kaszy gryczanej,
    • 12 dag suszej śliwki (kalifornijska),
    Składniki robocze:
    • Olej do smażenia i gotowani kaszy
    • 1 mała cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Mały pęczek natki pietruszki,
    • Świeżo mielona sól ziołowa,
    • Świeżo mielony czarny pieprz,
    • papryka słodka mielona,
    • ok ¾ łyżeczki tymianku,
    • ok ¾ łyżeczki majeranku
    • 2-3 liście laurowe,

    Dekoracja:
    • Listki selera,
    • Pomidorki koktajlowe,
    • Świeże śliwki,
    • Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak nadziewany kaszą i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyluzowany kurczak 1. Kurczaka myjemy i osuszamy.
    Osuszonego układamy na desce piersiami do dołu i za pomocą ostrego noża nacinamy jego skórę wzdłuż kręgosłupa. Luzujemy kurczaka usuwając korpus.
  • przyprawianie 2. Gotowego kurczaka rozkładamy na płasko. Przyprawiamy mięso dowolnymi przyprawami. Ja użyłam soli, pieprzu, papryki, majeranku i tymianku. Tak przygotowane odstawiamy do chłodu na około 1-2 godziny.
    Między czasie przygotowujemy nadzienie.
  • dodanie  pietruszki 3. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody. Dodajemy do niej liście laurowe , sól do smaku, łyżkę oleju i zagotowujemy. Do ciepłej wody wsypujemy kaszę. Gotujemy całość do momentu jak kasza wchłonie wodę (co jakiś czas kaszę mieszamy, zwłaszcza pod koniec gotowania). Następnie garnek przykrywamy pokrywką, zdejmujemy z ognia, zawijamy w ręcznik i odstawiamy na około 15 minut by kasza „doszła”.
    Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie ugotowaną kaszę. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku.
  • dodanie śliwek 4. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śliwki.
  • nakładanie nadzienia 5. Gotowym, lekko przestudzonym farszem napełniamy kurczaka (wykładamy na środek rozłożonego mięsa) i dokładnie zszywamy. Dodatkowo związujemy nóżki.
  • przed pieczeniem 6. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Gotowego kurczaka układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu piersiami do góry. Wierzch smarujemy olejem i oprószamy pieprzem i solą.
    Kurczaka wstawiamy do piekarnika i pieczmy około 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Kurczak Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować