Wbrew pozorom jest to szybkie w przygotowaniu danie. Kurczak jest niezwykle aromatyczny. Zawarta w nim kasza przechodzi przyprawami i zyskuje na smaku. Śliwki natomiast dyskretnie nadają słodyczy potrawie.
Składniki:
Składniki podstawowe:
• Świeży kurczak (waga około 1,8 kg),
• 1 szklanka kaszy gryczanej,
• 12 dag suszej śliwki (kalifornijska),
Składniki robocze:
• Olej do smażenia i gotowani kaszy
• 1 mała cebula,
• 2 ząbki czosnku,
• Mały pęczek natki pietruszki,
• Świeżo mielona sól ziołowa,
• Świeżo mielony czarny pieprz,
• papryka słodka mielona,
• ok ¾ łyżeczki tymianku,
• ok ¾ łyżeczki majeranku
• 2-3 liście laurowe,
Kurczak nadziewany kaszą i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy i osuszamy.
Osuszonego układamy na desce piersiami do dołu i za pomocą ostrego noża nacinamy jego skórę wzdłuż kręgosłupa. Luzujemy kurczaka usuwając korpus.
2.Gotowego kurczaka rozkładamy na płasko. Przyprawiamy mięso dowolnymi przyprawami. Ja użyłam soli, pieprzu, papryki, majeranku i tymianku. Tak przygotowane odstawiamy do chłodu na około 1-2 godziny.
Między czasie przygotowujemy nadzienie.
3.Do garnka wlewamy 2 szklanki wody. Dodajemy do niej liście laurowe , sól do smaku, łyżkę oleju i zagotowujemy. Do ciepłej wody wsypujemy kaszę. Gotujemy całość do momentu jak kasza wchłonie wodę (co jakiś czas kaszę mieszamy, zwłaszcza pod koniec gotowania). Następnie garnek przykrywamy pokrywką, zdejmujemy z ognia, zawijamy w ręcznik i odstawiamy na około 15 minut by kasza „doszła”.
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie ugotowaną kaszę. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku.
4.Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śliwki.
5.Gotowym, lekko przestudzonym farszem napełniamy kurczaka (wykładamy na środek rozłożonego mięsa) i dokładnie zszywamy. Dodatkowo związujemy nóżki.
6.Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Gotowego kurczaka układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu piersiami do góry. Wierzch smarujemy olejem i oprószamy pieprzem i solą.
Kurczaka wstawiamy do piekarnika i pieczmy około 1,5 godziny.
Komentarze