Pleciony drożdżowy kwiat

4.99 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Pyszne drożdżowe ciasto zaplecione w niezwykły sposób.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mleka
    2 i 1/2 szklanki mąki
    15 g świeżych drożdży
    50 g cukru
    100 g masła lub margaryny
    szczypta soli

    Do posypania:
    ok. 2 łyżek rozpuszczonego masła
    czekolada w proszku, ok 3-4 łyżek lub kakao z cukrem
Wystaw ocenę:

4.99 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Pleciony drożdżowy kwiat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego (nie gorącego) mleka dodać drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, mąkę oraz rozpuszczone i ostudzone masło. krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich rozwałkować na koło o średnicy ok. 27-30 cm. Przenieść na blachę do pieczenia, a jeszcze lepiej rozwałkować lub ręcznie uformować koło bezpośrednio na blasze . Masło, które jest w składnikach do posypania rozpuścić, posmarować środek ciasta, zostawiając suchy brzeg ok. 2 cm. Posypać czekoladą w proszku lub kakao i cukrem. Drugą część ciasta rozwałkować w kształt koła o podobnych rozmiarach jak pierwszy. Nałożyć go na posypany czekoladą blat ciasta. Posklejać, przygniatając, dookoła brzeg ciasta. Nożem do pizzy krajać, na kształt gwiazdy, od środka ciasta (ŚRODKA NIE ROZCINAĆ) do brzegu, podobnie do krojenia pizzy, na 16 kawałków. Każdy kawałek trójkąta, biorąc od brzegu koła, skręcać ok 3 razy. Biorąc po dwa kawałki sklejać je ze sobą i podwinąć końce tworząc płatki kwiatu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Posmarować roztopionym masłem lub wodą . Piec ok 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast kakao czy czekolady, można posypać wiórkami kokosowymi lub cukrem i cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować