Placki ziemniaczane z podgrzybkami w śmietanie

5 (148 ocen)

Tradycyjne placki ziemniaczane z sezonowymi grzybkami :)))

Składniki:


  • PLACKI:
    1 kg. ziemniaków
    1 cebula
    2 jajka
    3-4 łyżki mąki
    sól , pieprz do smaku
    olej do smażenia
    SOS Z PODGRZYBKÓW:
    Około 0,5 kg. podgrzybków
    2 szklanki śmietany kwaśnej
    sól , pieprz do smaku
    2 ząbki czosnku
    3-4 łyżki masła

Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placki ziemniaczane z podgrzybkami w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać , wypłukać , zetrzeć na tarce o małych oczkach , cebulę drobno pokroić dodać do ziemniaków , wbić jaja , wsypać mąkę , sól , pieprz i wszystko razem dobrze wymieszać .Smażyć na rozgrzanym oleju , po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu . SOS: grzybki oczyścić , dobrze wypłukać ,pokroić , obgotować ,poddusić na maśle , posolić , wlać śmietanę , chwilę pogotować co jakiś czas mieszając , pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek i pieprz .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować