Placki po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gulasz:
Mięso umyć i pokroić na kawałki. Podsmaż na patelni. Gdy mięso się trochę za rumieni przełóż je do garnka. Na tej samej patelni wlej olej i zeszklij cebule pokrojoną w kostkę. Dodaj do mięsa. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę dodać do garnka. Paprykę umyć i również pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Garnek zalać bulionem dodać ziele i liście laurowe i przykryć. Dusić około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Mieszać do czasu do czasu. Pod koniec gotowanie dodać przecier pomidorowy i zagęścić mąka. Dodać przyprawy według uznania (ja wole ostrzejszy).
2.Placki ziemniaczane:
Ziemniaki i cebulę obrać. Następnie zetrzeć na papkę. Masę przełożyć do bawełnianej ściereczki i odcisnąć nadmiar wody. Włożyć do miseczki dodać pieprz sól tymianek i jajko. Wymieszać. Ma patelni rozgrzać olej. Formować płaski placuszki i smażyć na złoty kolor z oby dwóch stron. Usmażone placuszki kłaść na papierze do odsączenia.
3.Na talerz położyć placuszki i polać sosem. Smacznego.
Porady
Do smażenia placków po cygańsku używam oleju rzepakowego.
Komentarze