Placek Żywiecki

4.48 (198 ocen)

Miodowo-piernikowe ciasto posmarowane domowym dżemem śliwkowym, przekładane bajecznie kremowym kremem grysikowym. Wszystkie te smaki komponują się w jedną przepyszną całość. Niebo w gębie. Inspiracja: Kuchnia Polska

Składniki:

  • Ciasto:

    500g mąki
    150g cukru
    150g miodu
    100g smalcu
    1 jajko
    1 łyżeczka przyprawy do pierników bez anyżku
    1 łyżeczka sody

    Krem:

    500ml mleka
    3 czubate łyżki kaszy manny
    250g masła
    250g cukru pudru
    35g drobno posiekanych orzechów włoskich
    3 żółtka
    2 łyżki rumu (opcjonalnie)
    1 laska wanilii
    1 łyżka mąki pszennej

    Dodatkowo:

    dżem śliwkowy
    100g czekolady
    100g śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Dżemy Krem

Placek żywiecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. Przygotować ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 4 części. Każdą część rozwałkować osobno, przełożyć do blaszki i piec przez 15 minut.
  • 3. Przygotować krem: odlać 125ml mleka, resztę mleka zagotować z przeciętą wzdłuż laską wanilii. Gdy mleko się zagotuje, wanilię wyciągnąć, wydłubać ziarenka, dodać do mleka. Dodać kaszę manną i gotować około 8 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać odlane mleko, mąkę i dokładnie wymieszać. Masę przelać do gotującej się kaszy, intensywnie mieszając i gotować aż stanie się gęsta. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 4. Masło utrzeć z resztą cukru na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzoną kaszę manną i miksować do uzyskanie puszystego kremu. Dodać rum, wymieszać.
  • 5. 3 placki posmarować dżemem, krem podzielić na 3 części. Układać na zmianę: placek z dżemem, krem, zakończyć suchym plackiem.
  • 6. Przygotować polewę: śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, ściągnąć z ognia. Dodać pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Lekko przestudzić i oblać polewą ciasto.

Porady

Najlepiej smakuje po dwóch dniach, kiedy to poszczególne placki skruszeją i przestają być twarde. Czasami proces ten zajmie krócej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Miód Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować