Placek orzechowy

4.5 (161 ocen)

Smaczne kruche ciasto z orzechami, którego już nie trzeba po upieczeniu przekładać masą.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 dkg drożdży
    4 łyżki mleka
    2 łyżki cukru pudru
    36 dkg mąki pszennej
    36 dkg margaryny
    6 żółtek

    Masa orzechowa:
    36 dkg orzechów włoskich mielonych
    36 dkg cukru pudru
    6 białek
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery Ciasto

Placek orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek orzechowy 1. Z drożdży, mleka i cukru robimy rozczyn i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Z mąki, masła, żółtek i rozczynu zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części.
  • Placek orzechowy 2. Piana: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier , na koniec dajemy orzechy i lekko mieszamy. Pianę dzielimy na dwie równe części.
  • Placek orzechowy 3. Jeden placek rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm. Na placek dajemy połowę piany z orzechami
  • Placek orzechowy 4. Rozsmarowujemy.
  • Placek orzechowy 5. Następnie rozwałkowujemy drugi placek i dajemy na pianę z orzechami
  • Placek orzechowy 6. Smarujemy pozostałą pianą
  • Placek orzechowy 7. I na wierzch rozwałkowujemy trzeci placek.
  • Placek orzechowy 8. Placek pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.
  • Placek orzechowy 9. Po upieczeniu i wystudzeniu placek posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować