Piernisek

0 (0 ocen)

Piernisek to połączenie i zmodyfikowanie 2 różnych przepisów. Przepis na piernika w mojej rodzinie wykorzystuje się od wielu lat, gdyż korzystała z niego jeszcze moja prababcia.

Składniki:

  • Piernik:
    5 jaj
    1 szkl cukru
    1/2 łyżeczki pr. do piecz. + 1.2 łyżeczki sody
    1/2 szkl miodu sztucznego
    1/2 szkl oleju
    1 łyżka przyprawy do piernika
    2 szkl + 2 łyżki mąki

    można dodać 1 łyżeczkę kakao-żeby piernik był ciemniejszy,ja nie dałam ponieważ chciałam uzyskać taki efekt jak na zdjęciu

    do przełożenia piernika:
    dżem porzeczkowy
    szklanka soku porzeczkowego
    galaretka owoce leśne

    dodatkowo :
    sernik na zimno
    opakowanie nadziewanych pierniczków ok 200 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernisek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić + cukier +żółtka+olej z miodem + sypkie składniki i wymieszać delikatnie. Piec w 180 st C przez 25 -30min. Podzielić na 2 części.
  • 2. dżem wymieszać z sokiem i zagotować. po zagotowaniu dodać sypką galaretkę dobrze wymieszać i ostudzić. Tężejące wyłożyć na piernik i przykryć drugim.
  • 3. sernik na zimno zrobić wg opisu na opakowaniu z tym, że do zalecanej ilości mleka odjąć 1 szklankę (mleka). Połowę serniku wyłożyć na piernik poukładać i powciskać pierniczki tak aby dobrze się trzymały a na to pozostała część sernika.
    Pierniczki mogą prześwitywać z pod sernika ale to nie przeszkadza bo zyskujemy dzięki temu fajny efekt wzorów w zależności jakiego kształtu są pierniczki. Dlatego należy tylko delikatnie polać polewą czekoladową tworząc takie jakby ślaczki. Ale polewa ocyzwiście nie jest konieczna.

Porady

Ciasto najlepiej pozostawić na 1 dzień aby pierniczki zmiękły, gdyż ułatwi to krojenie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować