Piernik Świąteczny

4.5 (181 ocen)

Piernik wyszedł przepyszny, wilgotny, rozpływający się w ustach. Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt, które zbliżają się wielkimi krokami.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    60g margaryny
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    8 łyżek miodu
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mleka
    0,5 łyżeczki sody
    1 łyżka kakao
    1 duże jajko lub dwa małe
    Bakalie ( rodzynki, morele, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, śliwki suszone )
    Powidła śliwkowe

    Polewa:

    0,5 kostki margaryny
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piernik 1. Miód, mleko, margarynę i cukier zagotować. Tym wrzątkiem zalać mąkę, dobrze wymieszać i odstawić do całkowitego przestudzenia.
    Białko ubić na sztywno, dodać do zimnej masy razem z żółtkiem, przyprawą, kakao i dodatkami.
    Na koniec dodać sodę. Wszystko ponownie wymieszać.

    Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i piec w 190' przez godzinę. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być całkowicie suchy.

    Zimne ciasto przekroić na 3 części i przełożyć powidłami.
    Polewa:

    Margarynę roztopić, dodać mleko, kakao i cukier puder. Wymieszać i wylać na ciasto. Odstawić do zastygnięcia.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować