Piernik ten piekę nie tylko od święta, ale gdy tylko mam na niego ochotę, pyszne ciasto połączone z gęstymi powidłami śliwkowymi i masą z dodatkiem ajerkoniaku
2 godz.
Składniki:
Ciasto
250 g miodu naturalnego
1 szklanka cukru
150 masła
3 jajka
500 g maki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 ml mleka
szczypta soli
80 g przyprawy do piernika
Masa
500 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
150 ml ajerkoniaku
Polewa
100 g masła
3 łyżki kakao
1 łyżka śmietanki
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
400 g gęstych powideł śliwkowych
100 g płatków migdałowych
Piernik przekładany z polewą i płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód , cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, mieszać do całkowitego rozpuszczenia składników. Wystudzić
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną , sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka , sól i przyprawę do piernika.
ciasto starannie wyrobić i podzielić na dwie części.
Każdą część rozwałkować na grubość 0,5 cm i upiec osobno w temperaturze 170 stopni przez 20 minut , na wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 36/25.
2.Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder, następnie cienkim strumieniem wlewamy ajerkoniak stal mieszając na zwolnionych obrotach.
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody , aby napęczniała , po czym dolewamy 1/3 szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia .
dodajemy do masy ajerkoniakowej i mieszamy.
3.Na ostudzony blat piernikowy wykładamy podgrzane powidła śliwkowe, na powidła masę , przykrywamy drugą częścią blatu piernikowego .
Wszystkie składniki polewy wkładamy do rondelka i cały czas mieszając , doprowadzamy do wrzenia.
4.Tak przygotowaną polewę wylewamy na piernik .
Posypujemy płatkami migdałowymi.
Komentarze