Piernik przekładany z polewą i płatkami migdałowymi

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz.

Piernik ten piekę nie tylko od święta, ale gdy tylko mam na niego ochotę, pyszne ciasto połączone z gęstymi powidłami śliwkowymi i masą z dodatkiem ajerkoniaku

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    250 g miodu naturalnego
    1 szklanka cukru
    150 masła
    3 jajka
    500 g maki pszennej
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    100 ml mleka
    szczypta soli
    80 g przyprawy do piernika
    Masa
    500 ml śmietanki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    150 ml ajerkoniaku
    Polewa
    100 g masła
    3 łyżki kakao
    1 łyżka śmietanki
    4 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    400 g gęstych powideł śliwkowych
    100 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik przekładany z polewą i płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód , cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, mieszać do całkowitego rozpuszczenia składników. Wystudzić
    Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną , sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka , sól i przyprawę do piernika.
    ciasto starannie wyrobić i podzielić na dwie części.
    Każdą część rozwałkować na grubość 0,5 cm i upiec osobno w temperaturze 170 stopni przez 20 minut , na wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 36/25.
  • 2. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder, następnie cienkim strumieniem wlewamy ajerkoniak stal mieszając na zwolnionych obrotach.
    Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody , aby napęczniała , po czym dolewamy 1/3 szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia .
    dodajemy do masy ajerkoniakowej i mieszamy.
  • 3. Na ostudzony blat piernikowy wykładamy podgrzane powidła śliwkowe, na powidła masę , przykrywamy drugą częścią blatu piernikowego .
    Wszystkie składniki polewy wkładamy do rondelka i cały czas mieszając , doprowadzamy do wrzenia.
  • 4. Tak przygotowaną polewę wylewamy na piernik .
    Posypujemy płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować