Piernik przekładany

4.5 (143 ocen)

Moja rodzina wprost za nim przepada.

Składniki:

  • CIASTO PIERNIKOWE:
    60 dkg mąki
    1 szkl. cukru
    2 cukry waniliowe
    1,5 przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka amoniaku
    10 dkg roztopionego masła
    20 dkg roztopionego sztucznego miodu
    2 łyżki miodu prawdziwego
    3 jajka
    MASA:
    1 szkl. mleka
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    3 cukry waniliowe
    2 kieliszki rumu
    POZOSTAŁE:
    powidło
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki do ciasta piernikowego zarobić ze sobą dzień wcześniej. Następnego dnia upiec 3 placki (można je napończować kawą z rumem). Wielkość blaszki: 37x21
  • 2. Masa: Mleko zagotować z cukrem, dodać rozmącone w mleku obie mąki. Zagotować. Utrzeć kostkę masła i dodawać krem. Do masy dać 2 kieliszki rumu.
  • 3. Placek posmarować powidłem, drugi placek posmarować masą, złożyć w ten sposób, aby powidło złączyło się z masą, tak samo zrobić z następnym plackiem.

Porady

Wierzch można udekorować polewą czekoladową lub lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować