Pieczeń Rzymska

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Świetnie pasuje do obiadu jak i na kanapki,i a poza tym jest łatwa w przygotowaniu i przepyszna !!!

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
    1 cebula
    1-2 ząbki czosnku
    4 jajka
    7 łyżek bułki tartej
    1 łyżeczka majeranku
    sól i pieprz do smaku
    oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń rzymska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować 3 jaja na twardo.
    Do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę cebulę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 1 jajo, 5 łyżek bułki tartej, 1 łyżeczkę majeranku.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
    Mięsną masę wykładamy na posypaną bułką tartą stolnice i formujemy z mięsa prostokąt, układając na brzegu w równym rzędzie połówki jajek. Następnie ciasno zwijamy tak by zakryło nam jajka i całą pieczeń obtaczamy w bułce tartej.
    Mięso włożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i piec w 200° przez ok.40-50 min.

Porady

Gdy pieczeń wystygnie można z nią zrobić smaczne kanapki !!! :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować