PASIASTA ROLADA Z NUTKĄ KAWY

4.5 (194 ocen)

miało być ciasto na niedzielę, a już połowy nie ma ;)ciasto to pierwszy raz piekłam gdy miałam 16 lat,przepis odnaleziony w zeszycie, zasłyszany w jakimś programie kulinarnym

Składniki:

  • Biszkopt
    7 jajek
    1 szkl. mąki
    ½ szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka oleju
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao


    Krem:
    2 jajka
    ¾ szkl. cukru
    1 kostka margaryny
    1 łyżka spirytusu

    dodatkowo:
    2 łyżki kawy sypanej
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Zebra Desery Kawy

Pasiasta rolada z nutką kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Białka ubić z cukrami, dodać żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Na końcu dodać łyżkę oleju, aby biszkopt dobrze się zwijał.
    Podzielić na 2 części, do 1 dodać 1 łyżkę mąki, do drugiej kakao.
    Za pomocą szprycy, woreczka foliowego lub łyżki nakładać na przemian skośne pasy.
    Piec ok. 10 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 220 stopni.
    Po upieczeniu zdjąć papier, zawinąć w ściereczkę, wystudzić.
  • krem 2. Krem:
    Zaparzyć kawę, przecedzić, ostudzić. Margarynę utrzeć. Na parze ubić jajka z cukrem, dodać do margaryny- wymieszać. Dodać wystudzone fusy oraz spirytus- wymieszać.
  • rolada 3. Biszkopt na roladę można lekko nasączyć kawą, przełożyć kremem, zawinąć. Posypać cukrem pudrem. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować