miało być ciasto na niedzielę, a już połowy nie ma ;)ciasto to pierwszy raz piekłam gdy miałam 16 lat,przepis odnaleziony w zeszycie, zasłyszany w jakimś programie kulinarnym
Pasiasta rolada z nutką kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrami, dodać żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Na końcu dodać łyżkę oleju, aby biszkopt dobrze się zwijał.
Podzielić na 2 części, do 1 dodać 1 łyżkę mąki, do drugiej kakao.
Za pomocą szprycy, woreczka foliowego lub łyżki nakładać na przemian skośne pasy.
Piec ok. 10 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 220 stopni.
Po upieczeniu zdjąć papier, zawinąć w ściereczkę, wystudzić.
2.Krem:
Zaparzyć kawę, przecedzić, ostudzić. Margarynę utrzeć. Na parze ubić jajka z cukrem, dodać do margaryny- wymieszać. Dodać wystudzone fusy oraz spirytus- wymieszać.
3.Biszkopt na roladę można lekko nasączyć kawą, przełożyć kremem, zawinąć. Posypać cukrem pudrem. Schłodzić.
Komentarze