Owocowa fantazja :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier i dalej ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia ( dzięki temu biszkopt będzie puszysty), dodajemy do piany z cukrem i ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu przekrawamy na dwie części.
2.Masa budyniowa: Z 1/2 litra mleka odlewamy 1/2 szklanki i mieszamy z mąkami oraz cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń. Gotujemy. Ostudzony miksujemy z margaryną.
3.Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Studzimy. Wylewamy na blachę wyłożoną folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki by stężała. Galaretki owoce leśne przygotowujemy tak samo.
Owoce myjemy. Truskawki kroimy w kostkę.
4.Na biszkopt nakładamy połowę masy budyniowej, na to układamy połowę owoców, na to kładziemy zastygniętą galaretkę owoce leśne, na to drugą połowę masy budyniowej( z tym, że odkładamy dwie łyżki ), na to dajemy pozostałą część owoców, przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na biszkopcie rozsmarowujemy odłożone 2 łyżki masy budyniowej i wykładamy galaretkę brzoskwiniową.
Komentarze