Owoce na puszystej pierzynce

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe ciasto z owocami i lekką pianką na kruchym spodzie, bardzo proste, przepis znaleziony w internecie, lekko zmodyfikowany i powielany przeze mnie ostatnio bardzo często, bo wszyscy oszaleli na punkcie tego ciasta!

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    2,5 szklanki mąki pszennej
    250 g masła lub margaryny, zimnego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    7 żółtek

    Budyniowa pianka:

    7 białek
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
    1/2 szklanki oleju słonecznikowego

    Ponadto:

    250 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
    250 g czarnej porzeczki
    cukier puder do oprószenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owoce na puszystej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść kruche ciasto: masło pokrojone w kostkę zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkami i cukrem. Podzielić na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą, każdą zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika przynajmniej na pół godziny.
    Następnie wyjąć większą część ciasta i zetrzeć na tarce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekać ok. 20 minut w 190ºC. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • 2. Gdy ciasto jest wystudzone zacząć ubijać pianę z białek. Po ubiciu na sztywno dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli dodawać proszek budyniowy, a potem wlewać strużką olej nie przestając miksować.
  • 3. Ubitą pianę z resztą składników wyłożyć na wystudzone ciasto. następnie poukładać maliny i czarną porzeczkę. Na wszystko zetrzeć na tarce pozostałą część zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190°C przez ok. 30-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu poprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego:)

Porady

Można stosować różne owoce. W oryginale przepisy były maliny, po kilku bardzo udanych wypiekach postanowiłam dodać porzeczki i też było przepyszne:) Zwiększyłam też ilość jajek, żeby pianki było więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować