Origatoni Mariolki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od koleżanki troszeczke go zmieniłam , lubię eksperymenty kulinarne :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu rurki
    30 dag pioeczarek
    0,5 kg miesa mielonego mieszanego (wedle upodobania)
    1 duża cebula
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 opakowanie śmietany 18 % (duże ok 400 ml.)
    0,5 łyżeczki warzywka
    3-4 ząbki czosnku
    30 dag sera żółtego
    2 łyzki oleju
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Origatoni mariolki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj makaron aldente , w międzyczasie obierz i umyj warzywa i pokroj w kosteczke .
  • Farsz do origatoni 2. Na patelnie wlej ok 2 łyzki oleju , podsmaż na nich chwile mięso następnie dodaj cebulę pokrojoną w kosteczkę ,pieczarki również pokrojone w kostkę i 1 ząbek czosnku oraz sól i pieprz . duś ok. 15 minut pod przykryciem .
  • 3. Sos smietanowy: smietanę połacz z resztą czosnku rozgniecionego w prasce i łyżeczką oregano, pół łyżeczki wegety .
  • układamy warstwy origatoni 4. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą układaj kolejno warstwami : makaron , farsz , sos.
  • Origatoni przed włożeniem do piekarnika 5. Na końcu posypoujemy serem żółtym pokrojonym w kosteczke.
  • Gotowe : "Origatoni" 6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni . Pieczemy ok 45 minut .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.19 (412 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować