OPONKI SEROWE

4.5 (148 ocen)

  • 45 min

Złociste oponki i kulki 2w1 :). Delikatnie chrupiące a zarazem puszyste w środku rozpływające się w ustach ciastka o delikatnym smaku sera.

  • 45 min

Składniki:

  • 50 dag białego sera
    - 0,5 szklanki cukru
    - cukier waniliowy (lub inny aromat do ciast)
    - 3 jajka
    - 50 dag mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 litr oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • OPONKI SEROWE 1. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ser i dokładnie wymieszać. Do masy serowo jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto Powinno być miękkie i odchodzić od ręki. Następnie rozwałkować na grubości około 1 cm. Szklanką wykrawamy kółka, następnie kieliszkiem na środku wycinamy mniejsze kółeczka. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki i kulki na złoty kolor. Usmażone ciastka wyjmujemy z garnka i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować